کشاورزی همانند هر عمل دیگری، متاثر از مجموعه عواملی است. اگر در کار کشاورزی فعالیت یا اطلاعاتی نداشته باشید، ممکن است فکر کنید که کشاورزی، تنها شامل کاشتن یک محصول و آبیاری و سپس برداشت آن است! اما همانطور که از کودکی در کتابهای درسی خواندهایم، کشاورزی شامل سه مرحله کاشت، داشت و برداشت است که هر مرحله به تنهایی اهمیت ویژهای دارد. شاید بتوان گفت، که پراهمیتترین مرحله در فرآیند رشد یک گیاه، همان مرحله داشت و رسیدگی به آن است. مرحله دوم که ممکن است شامل عملیات مختلفی باشد، موجب رشد بهتر و بیشتر محصولات کشاورزی میشود، اما در این میان، شناخت عوامل موثر بر کشاورزی میتواند به کمک ما بیاید و موجب نگهداری بهتر از محصولات کشاورزی شود.
بدون شک، کشاورزی بدون علم و آگاهی، نمیتواند به سرانجام برسد و تنها هزینه و زحمات کشاورزان را به هدر میدهد. در این مطلب، سعی داریم شما را با عوامل موثر بر کشاورزی آشنا کنیم. با شناخت این عوامل، میتوانید به از بین بردن عوامل مضر و تقویت عوامل مفید برای کشاورزی در مرحله داشت پرداخته و محصولات باکیفیتی را پرورش دهید:
عوامل موثر بر کشاورزی به دو دسته تقسیم میشوند که بهتر است در مورد هر یک به صورت جداگانه صحبت کنیم. عوامل انسانی و عوامل طبیعی دو دسته مهمی هستند که بر کشاورزی تاثیر می گذارند و هر یک از آنها به چند گروه تقسیم می شوند.
عوامل طبیعی که میتواند بر کشاورزی تاثیر بگذارند، به طور کلی به سه دسته آب و هوا، خاک و آب تقسیم میشوند. در واقع، هر یک از این عوامل دچار مشکل شوند، ممکن است رشد گیاه را با مشکل رو به رو کنند. هر یک از محصولات نیز بسته به شرایط، به آب و هوا و خاک متفاوتی نیاز دارند. بنابراین، عوامل طبیعی موثر بر کشاورزی برای محصولات مختلف، متفاوت خواهد بود و کشاورزان باید در زمینه محصولاتی که قصد کاشت و پرورش آنها را دارند، اطلاعات کافی داشته باشند.
از عوامل انسانی موثر در کشاورزی، میتوان نیروی کار، سرمایه، ابزار و وسایل و مواد یا نهادهها را نام برد که بدون شک، تک به تک این موارد در رشد و پرورش محصولات حائز اهمیت هستند. در ادامه قصد داریم به بررسی بیشتر ابزار و مواد موردنیاز در کشاورزی بپردازیم:
منظور از مواد، همان سم، کود یا بذری است که باید در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرند. اگر شما به دنبال رشد و پرورش محصولات باکیفیت هستید، هرگز نباید این عامل را از بین عوامل موثر بر کشاورزی از یاد ببرید. سموم و کودهای کشاورزی، انواع مختلفی دارند که موارد زیر از جمله اصلیترین آنها هستند:
· قارچکشها
· حشرهکشها
· علفکشها
· باکتریها
· جوندگان
· لاروییدها
البته، سموم کشاورزی ممکن است دستهبندیهای متفاوت دیگری نیز داشته باشند. به عنوان مثال، سموم و کودهای کشاورزی را میتوان به دو نوع زیستتخریبپذیر یا مضر تقسیم کرد. سموم و کودهای زیستتخریبپذیر پس از استفاده، توسط میکروبها یا باکتریهایی که ممکن است در خاک وجود داشته باشند، به موادی بیضرر برای محیطزیست تبدیل میشوند، اما فرایند تجزیه و از بین رفتن کودها و سموم ماندگار، ممکن است سالها طول بکشد!
ابزار یا ادوات کشاورزی از دیگر عوامل موثر بر کشاورزی هستند که ممکن است به منظور شخم زدن، بذرپاشی، سمپاشی، درو کردن، علفزنی و بسیاری موارد دیگر مورد استفاده قرار گیرند. ابزار و ادوات کشاورزی بسیار متنوع هستند. بسته به شرایط و نوع محصول، ممکن است ادوات مختلفی برای کشاورزی موردنیاز باشند. از این رو، ادوات کشاورزی را میتوان به دو دسته مدرن و دستی تقسیم کرد.
ادوات کشاورزی مدرن، دستگاههای مدرن یا پیچیدهای هستند که میتوانند در زمینههای مختلف شخمزنی، بذرپاشی و علفزنی یا حتی برداشت محصول به کمک کشاورزان بیایند. دستگاههایی مانند کولتیواتور،روتیواتور یا علفزن در این دسته از ادوات کشاورزی قرار میگیرند. منظور از ابزار دستی نیز انواع اره، قیچی باغبانی، بیل، سمپاش، چمزن و ... است که هر کشاورزی برای کاشت، داشت و برداشت محصولات خود به آنها نیاز دارد.
در این مطلب سعی کردیم شما را با عوامل موثر بر کشاورزی آشنا سازیم. این عوامل، به طور کلی به دو دسته طبیعی و انسانی تقسیم میشوند. عوامل طبیعی، همان آب و خاک و آب و هوا هستند و عوامل انسانی نیز مواد و نهاده، ابزار و ادوات کشاورزی، نیروی کار و سرمایه است.